FRISS HAJÓS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ ÓCEÁNJÁRÓ HAJÓRÓL NÉGY RÉSZBEN ! KÖSZÖNJÜK KITTI ! 1.RÉSZ

Mi már készülünk a folyami hajók újraindítására!
2020.04.29.
FRISS HAJÓS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ ÓCEÁNJÁRÓ HAJÓRÓL NÉGY RÉSZBEN! KÖSZÖNJÜK KITTI! 2. RÉSZ
2020.05.05.
Mi már készülünk a folyami hajók újraindítására!
2020.04.29.
FRISS HAJÓS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ ÓCEÁNJÁRÓ HAJÓRÓL NÉGY RÉSZBEN! KÖSZÖNJÜK KITTI! 2. RÉSZ
2020.05.05.

Nagyon sokan kíváncsiak rá hogy mi lett azokkal akiket a vírushelyzet éppen egy óceánjáró hajón ért.

Kaptunk egy részletes beszámolót Kittitől aki épp első szerződését töltötte az AIDA egyik hajóján amikor a szerződését meg kellett szakítania.

Mivel a beszámoló nagyon részletes (ezúton is nagyon köszönjük!) ezért folytatásokban tesszük közzé, tartsatok velünk!

Annyit elárulhatunk hogy Kitti már alig várja hogy visszatérhessen!

  1. rész-A kezdet

 

Kedves Hajózók, volt/leendő Hajózók, minden Olvasó,

 

a világunkban jelenleg kialakult helyzet senki számára nem szorul szemléltetésre. Mindannyian érezzük hatását, mindannyian máshogy, más formában igaz, de ami közös, az az, hogy életünk minden íze változott meg röpke hetek, hónapok történései alatt. Számomra ez a változás már hamarabb elkezdődött, ami a lehető legpozitívabban hatott az egész életemre.

Nem a vírus elterjedésére gondolok ezalatt a sorsfordító esemény alatt, hanem mindarra, ami ezt megelőzte, és arra, ahogyan ezt az egész helyzetet társaimmal együtt megéltük, átvészeltük, és egymás támogatása által a lehető legjobbat hoztuk ki belőle, ameddig csak lehetett. Mindezt nem a szárazföldön. Szeretteinktől, Barátainktól, Családunktól sokáig távol, a tengeren.

Szeretném mindezt számotokra egy rövid történetben kifejteni, aminek elejétől a “végéig” volt szerencsém a részese lenni. Talán mindössze akik kíváncsiak rá, csak egy kis unaloműző olvasnivalóként, akik velem együtt átélték nosztalgiaként, akik pedig éppen azt fontolgatják, hogy amint lehetséges kipróbálják a hajózást, egy kis bemutatóként. Remélem mindannyiótok számára hasznos lesz.(:

 

2019 őszét írunk, világossá vált számomra, hogy mit kell tennem. Életem minden területe lehetővé tette azt végre, hogy megvalósítsam az álmot, amit már évek óta magamban dédelgettem. Semmi sem akadályozott már, talán életemben először konkrét célok lebegtek a szemeim előtt, amiket mindenképp szerettem volna megvalósítani.

Hihetetlenül gyorsan pörögtek az események ezekben a hetekben. Egyik délelőtt elküldtem az önéletrajzomat a Crew Agency-hez, másnap délután már az irodájukban fogadtak egy személyes interjú keretein belül. Hihetetlenül gyors volt az ügyintézés szokatlan is volt számomra, mert álláskeresőként az ember hasonló behívásra minimum egy hetet vár, gondolom senkinek nem kell bemutatnom. Minden várakozásomat felülmúlták, tényleg nagyon kedves, segítőkész, tapasztalt mentorok vártak, akiktől részletes ismertetést volt lehetőségem kapni a betöltendő pozíciókról, és egy interjú során tesztelték az általam beszélt idegen nyelvek szintjeit is. Mindössze pár óra elteltével ezt követte egy skype-os interjú a németországi toborzókkal is. Az interjúim szerencsére sikeresek voltak, tényleg nagyon gördülékenyen ment az egész, mikor elakadtam a mondandómban, tudjátok nem jött az a tipikus interjú para (ami nálam előszokott, és mintha minden gondolat eltűnne percekre a fejemből, aztán kínos feszkós csend :D), hanem haladtunk gyakorlatiasan tovább az egészben, elbeszélgettünk. Tényleg nagyon fiatalos, lényegretörő, rugalmas, mégis professzionális közeggel volt alkalmam megismerkedni. Az skype-os interjúm után délután már az útlevelemet csináltattam, mert lehetőséget kaptam az elbeszélgetések kapcsán arra, hogy részt vegyek egy 3 hetes Restaurant Steward képzésen Rostockban, amit az AIDA hajóstársaság szervezett.

Érdekelt mindig a vendéglátás, ezen a területen végeztem a tanulmányaimat is, mellette jó pár évnyi tapasztalatom is volt már benne, így egyértelművé vált, hogy ez a cégspecifikus training fogja jelenteni a kikövezett utat ahhoz, hogy közelebb kerülhessek a célhoz, aminek a megvalósítására már régóta vágytam:

Hogy egy óceánjáró hajón dolgozzak!

Utólag is hatalmas köszönetet mondhatok szerintem több AIDA-s magyar kollégámmal egyetemben – a gyors ügyintézésért és azért, hogy szárnyai alá vett minket, egyengette rögös utunkat, tető alá hozta sokunk álmát, és hogy mai napig Ő az, akihez segítségért fordulhatunk bármikor (de bizony sokszor már Ő addigra el is intézi, mire Te megkérdezed :D) – Gyulai Jánosnak.

A 3 hetes training Rostockban sikeresen zárult, több báros honfitársammal is rengeteg új élményekkel gazdagodtunk, mellette elképesztően sok új, hasznos infó került tapasztalataink hátizsákjába, amikkel már – tanítóink szerint – teljesen készen álltunk a “Hajós Életre”.

Persze ez csak szerintük..

Meg persze mi is elhittük… 😀

Interaktív feladatok, elméleti oktatás és a gyakorlatorientált képzés során az elvégzendő munkánk alapjait, a cégről mindent általánosságban, működést, folyamatokat tökéletesen átadtak a Trainereink, amiket mi is megtanultunk.

Arról viszont, hogy személy szerint mit fog kiváltani belőlünk ez az egészen új életérzés, és hogy fogunk reagálni erre a rengeteg újdonságra, még mi sem tudtuk elképzelni. Az a helyzet, hogy bármennyire is felkészülsz rá, ezt nem lehet… Ott kezded el észlelni, érezni, amint belecsöppensz.

 

A Crew Agency-n keresztül kétféle trainingen vehetsz részt a rostocki AIDA Centrumban:

– Restaurant Steward (amin én is részt vettem)

– Barkeeper (amin több magyar társam is részt vett)

Mindkettő feltétele a társalgási szintű német nyelv beszélése, a trainingek is német nyelven zajlanak, hiszen német cégről, javarészt német vendégekről beszélünk, ezt esetleges pályázóként mindenképp vedd figyelembe.(:

 

Vicces volt, mondhatni “sorsszerű”, már az is, ahogy a többiekkel Rostockban véletlenül összetalálkoztunk. Teljesen más repülőjáratokkal, külön buszokkal utaztunk, különböző időpontokban érkeztünk, de csak úgy összefutottunk a városközpontban a training kezdete előtti estén. Beültünk egy hangulatos kis helyre, és egy korsó sör mellett sztoriztuk el egymásnak életünk pár legfontosabb meghatározó eseményét, és hogy ki miért is van most itt.

Pár elképzelésünk szinte teljesen megegyezett:

  • Mindannyian változtatni szerettünk volna az életünkön,
  • Rengeteg új élménnyel gazdagodni,
  • Nyelvi készségeinket fejleszteni,
  • Új embereket, kultúrákat, helyszíneket megismerni,
  • Akár karriert építeni,
  • És persze mindemellett pénzt is keresni.

A training alatt volt alkalmam Hamburgban egy hajólátogatáson is részt venni, hiszen az AIDAmar pont azokban a napokban kötött ki a városban, mi pedig egy napos kirándulás keretében ellátogattunk oda, hogy élőben is szemügyre vegyük a leendő ideiglenes otthonunkat, munkahelyünket.

Az AIDAmar egy Sphinx osztályú óceánjáró hajó, mondhatni középnagyságú, vannak tőle nagyobb és kisebb hajók is, de nekem például (aki sosem látott még életében óceánjáró hajót), egyszerűen lenyűgöző és abszolút hasznos volt, hogy végre testközelből láthattam ezt a csodás hatalmas úszó szállodát, és beleláthattunk végre élőben a működésébe is. Csoportommal és Tanítóinkkal étteremről étteremre járva nagy meglepetés ért, mert egy magyar vezető pozícióban dolgozó kolleganőbe és kollégába is belebotlottunk. Beszélgettünk sok mindenről, rengeteg jó tanáccsal láttak el a jövőre nézve, de a legfontosabb, amit mindkettőjük elmondott külön-külön, és sosem felejtem el az ez volt: “Nagyon jó cég, jó helyen leszel itt, hidd el!”.

Minden szempontból igazuk lett, akkor még nem is tudtam mennyire… Tényleg a legjobb helyen lehettem.