Bárfordulás – Avagy a nagy karrierváltás

Zsaluzó ácsot és brigádvezetőt keresünk Hollandiába, építkezésekre!
2021.07.01.
Végre újra elérhető: ANGOL NYELVŰ ÁLLÁSOK TENGERJÁRÓ LUXUSJACHTOKON!!!
2021.07.16.
Zsaluzó ácsot és brigádvezetőt keresünk Hollandiába, építkezésekre!
2021.07.01.
Végre újra elérhető: ANGOL NYELVŰ ÁLLÁSOK TENGERJÁRÓ LUXUSJACHTOKON!!!
2021.07.16.

Sziasztok Kedves Érdeklődők, jövőbeli Sorstársak!

Egy kedves Barátom felkérésére szeretném most megosztani Veletek a történetem egy darabkáját, azaz, hogy miként lett egy ügyvédjelöltség előtt álló gyakornokból egy bárok vezetésével foglalkozó tiszt.

Dr. Benedek Andrea vagyok, 6 éve dolgozom nagy büszkeséggel az AIDA Cruises hajótársaság flottájánál. Jelenleg 10-11 bár (55-60 fő) vezetésével foglalkozom a fedélzeten. A választásom többek között azért is az AIDA-ra esett, mert itt egyszerre használhattam és fejleszthettem a német és az angol nyelvtudásom.

Amikor a munkám által elkezdtem utazni, arra gondoltam, megosztom valamelyik média felületen a tapasztalatimat (mind a hajós életről, mind az úti célokról, azonban más bloggerek bejegyzéseit olvasva rájöttem én amolyan… inkább a „tettek embere vagyok, mint a szavaké”.

Így volt ez 2014 májusában is, amikor egy ügyvédi irodában ülve az ebédszünetemben eldöntöttem, hogy magam mögött hagyom a jogi pályát és világot látok. Egy rövid folyami hajós bemelegítés után, 2015-ben jelentkeztem a Crew Agency-nél, ahol egy nagyon szimpatikus ügyintéző, Gyulai János ismertette velem a felvételi folyamatot (báros pozícióra) az általam kiszemelt hajótársaságnál. Pár héten belül jelentkezett is János az interjú pontos idejével és helyével. Az interjú két nyelven zajlott, illetve egy felállított mobilpult állt rendelkezésemre eladni (németül) egy italt a „vendégemnek”.

Sikeresen teljesítettem a feladatot, így ajánlottak nekem egy 1 éves szerződést junior barkeeper-ként, melyet egy három hetes képzéssel indítottunk Rostockban. A fő hangsúlyt az italok helyes elkészítése kapta, azonban már a képzés alatt felkészítettek minket a hajózás többi aspektusára is, mint például a más kultúrákkal való együttélésre és a hajókra specializálódott biztonsági és higiéniai szabályokra.

Nagyon mély nyomot hagyott bennem az a pár hét, mert már akkor is szembetűnő volt a munkavállalók szórakoztató oktatása, amelyet az évek során többször is tapasztaltam. Már ekkor tudtam, hogy a vezetői képzésekre is jelentkezni fogok a jövőben.

Junior barkeeper-ként 3 hónapot dolgoztam az Aida Sol fedélzetén, a szerződésem másik felét pedig már barkeeper-ként folytattam. Amikor tehettem felfedező útra indultam a kikötőkben és környékükön. Sok csodás, érdekes, olykor sokkoló helyet ismerhettem meg így. Olyanokat is, amiket nem sokan választanak a nyaralás helyszínéül. Lenyűgöző volt számomra Omán, Szingapúr vagy éppen a norvég fjordok látványa. Megjegyzem, saját elhatározásból én sem mentem volna ezekre a helyekre nyaralni, pedig kár lett volna kihagyni. Számos esetben éppen a cég segített hozzá, hogy – személyzeti kirándulások biztosításával – mi is eljuthassuk egy-egy közkedvelt helyre. Így jutottam el Petrába is, illetve így úszhattam rájákkal a Cayman szigeteken.

Engem azonban nem csak az úti célok tartottak 120-as fordulatszámon, hanem az, hogy  örömömet leltem a munkámban is, ezért minél többet akartam tanulni és tevékenykedni a szakmában. A lelkesedésem és a kitartásom meghozta a gyümölcsét és egy év elteltével már egy adott bárnak voltam a vezetője. Az évek alatt kitanultam a különböző bárok sajátosságait, egyre több feladatot kaptam, ezáltal egyre átláthatóbbá vált számomra a rendszer. Mindezek eredményeként – supervisor-aim iránymutatásival és támogatásával – 2018 decemberében előléptettek Bar Managernek.

A folyamatos előléptetések titka nem abban rejlik, hogy Te legyél a legjobb, a mindent tudó, a non plus ultra, hanem, hogy a kitűzött célt tartod szem előtt és mindig rákérdezel a szerződésed elején a megfelelő személynél, hogy hogyan érheted el ezt és természetesen teljesíted is az adott feltételeket.

Sok mindenért lehetek hálás ennek a cégnek. Elsősorban a saját komfort zónámból való kilépésemet tette fájdalom mentessé, segített a felnőtté válás alapkövének mondaható felelősség vállalásban. A magamra utaltság is erősebbé tett és átformálta az értékrendemet.

Ez a munka egyszerre köti meg a kezed és szárnyakat ad. Egy zárt világhoz tartozás, ami mégis kinyitja a világot. Amit csak akkor lehet megérteni, ha átélted.

Ha egy napot kellene kiemelnem az életemből, hogy mikor voltam a legboldogabb, mérlegelés nélkül tudnám rávágni, hogy akkor, amikor megláttam a szüleimet a Seychelles szigeteki Victoria kikötőjében, az Aida Blu hajónkra beszállásra készen. Két hetet töltöttek velünk Madagaszkár – Mauritius – Seychelles útvonalon. Ez az időszak volt az, amikor végre megmutathattam nekik, hogy mit értem el és éreztem, hogy legalább olyan büszkék rám, mint amennyire én örültem nekik, valamint meggyőződhettek arról, hogy ez az én utam, még így a jogi diploma után is. Hatalmas boldogsággal töltött el, hogy osztozhattam végre velük a tenger 1000 kék színében, amely minden nap megnyugtat egy – egy pörgősebb nap után. Minden nevetés, minden perc belém ivódott és nap, mint nap eszembe jut.

Csupán egy dolgot bánok a hajózással kapcsolatban. Azt, hogy nem kezdtem el korábban…

(Egy-egy képemen feltűnik egy indiai férfi, akit az első szerződésemen ismertem meg és aki azóta a férjem is, de az már egy másik történet…)