Pro és kontra érvek a hajózással kapcsolatban

Roland és Zsuzsanna hajós élettörténete
2013.12.18.
Gábor beszámolója a hajós életéről
2014.01.13.
Roland és Zsuzsanna hajós élettörténete
2013.12.18.
Gábor beszámolója a hajós életéről
2014.01.13.

Gondoltál már valaha arra, milyen is lenne akár folyami vagy óceánjáró hajón dolgozni?

Ki ne szeretne egzotikus szigeteket látni, új emberekkel megismerkedni, nyelvet tanulni, úgy, hogy mindeközben fizetést is kap?

A hajón olyan élettapasztalatot szerezhetsz, amit soha sem fogsz elfelejteni és olyan helyekre juthatsz el, amiről a legtöbb ember csak álmodik.


óceánjáró_Crystal_Symphony_Sydney

Az előnyei miatt sokan úszó nyári táborként képzelik el ezt az életformát, ahol a szünetekben meg lehet lógni a munka alól, de ez koránt sincs így. Alkalmazottként nem szabad abba a hitbe ringatnod magad, hogy nyaralsz a hajón. Mindenekelőtt fel kell ismerni, hogy a hajós munka megterhelő is tud lenni, vannak bizonyos pro és kontra érvek amiket jelentkezés előtt figyelembe kell venned:

Érvek a hajózás mellett:

  • Ha hajón dolgozol, rengeteg vonzó és érdekes helyre fogsz utazni. Habár a legtöbb időt a hajón töltöd majd, gyakran lesz esélyed szárazföldre szállni és felfedezni ezeket a fantasztikus helyeket.
  • Lehetőséged nyílik a világ minden tájáról új embereket, idegen kultúrákat, más országokat, szokásokat, hagyományokat megismerni és tartós barátságokra, kapcsolatokra tehetsz szert.
  • Látóköröd szélesedik: le leszel nyűgözve, hogy mennyi mindent lehet még tanulni a világról. Nem hiába tartják úgy, hogy az utazás műveltté tesz.
  • Nyelvtudásod fokozott iramban fejlődik
  • Gyorsan, sok pénzt tudsz szerezni, amit a hajó fedélzetén nem is lesz túl sok lehetőséged elkölteni. Vannak kisebb dolgok, amiért időről időre fizetned kell, de általánosságban elmondható hogy bevételeid legnagyobb része megspórolható.
  • Ingyen szállást biztosítanak és étkezést. Ezeken felül még csak közszámlákat, rezsit sem kell fizetned.

tengerjáró Cunard

Érvek a hajózás ellen:

  • Számolnod kell vele, hogy 10-12-14 órás munkaidőkben kell dolgoznod a hét minden napján.
  • A személyzeti kabinok egyszerűek és praktikusak. Az újabb hajókon két személyes, régebbi típusú hajókon pedig még többen osztoznak egy kabinon és fürdőszobán. A legtöbb kabin tv-vel és internet hozzáféréssel van felszerelve.
  • Bizonyos szokásaidról lehet le kell mondj és hozzá kell szoknod a szobatársaidhoz.
  • A hajók minden időjárási körülmény között közlekednek, ezért ha hajlamos vagy a tengeri betegségre, érdemes szárazföldi munkák után nézned. Különben enyhe formái a tengeribetegségeknek (érzékenységnek) még a tapasztalt hajósok között is előfordulnak.