Sziasztok Gran Canaria-ról. Majd megpróbálok pár dolgot írni, amivel kedvet csinálhatok a jövőbeli „hajósoknak”. Most épp netkávézóban vagyok, így nem tudok képeket küldeni, de ezt majd bepótolom.
A munka egyébként sokkal könnyebb az AIDA-nál, mint sok más hajós cégnél. Itt nem tudja magát az ember „lököttre” dolgozni. Az átlagos napi munkaidő kb, tíz óra, és ez sem egyben, hanem szünetekkel. Itt tényleg van ideje az embernek kimenni, és mindent megnézni, amerre épp a hajó jár. És ami fontos, van is rá energiánk. Persze az sem mindegy, hol dolgozik a crew. Bárban, étteremben, pincérként vagy maitre-ként. A kereseti lehetőség is ennek aranyaban változik. Kezdőként 1150 euro + borravaló (ez is étteremtől és bártól függ).
Mindemellett a lényeg nem csak a szabadidő. A jó német nyelvtudás, és egy legalább alapfokú angol, teamwork, flexibilitás szükséges. Végeredményben nem nyaralni jön ide az ember, a 6 hónapot ki is kell bírni, de mint ahogy írtam, a körülmények ehhez teljesen jók.
Ha jól dolgozik az ember, előrejutási lehetőség abszolút adott. És az sem mindegy, hogy Dubaitol a Karib tengerig, Norvegiatol Brazíliáig eljuthatsz, ha hajozol.
Talán röviden ennyi:) Biztos sok dolgot kihagytam, de remélem azért ennyivel is tudtam segíteni. Üdv mindenkinek az irodaban!

Galambos Attila étteremvezető, 2004 óta dolgozik a cégnél

Mit jelent számomra hajón dolgozni?

Munka… Szenvedély… Szerelem…

Szeretem!

Az egyetem elvégzése után életem nagy „kalandjára” vállalkoztam. Körültekintő tájékozódás után végre rátaláltam arra a megbízható közvetítő cégre, aki a legtöbbet nyújtja annak, aki hajón szeretne elhelyezkedni: Jelentkeztem a Crew Agency-hez. Állítom, hogy a lehető legjobb döntést hoztam meg, akkor és ott. Izgalommal, kíváncsisággal, reménnyel teli…

Azóta hat év telt el, és bejártam a világot! Láttam megannyi csodát, szereztem rengeteg tapasztalatot, őszinte barátot, felejthetetlen élményt… Úsztam ficánkoló delfinekkel, simogattam óriás ráját, ugrottam ejtőernyővel Dubaiban. Búvárkodtam a világ legszebb helyein, felfedezve a víz alatti világ pazar szféráját. Mindmáig elkápráztat az óceán horizontján felkelő nap meseszép látványa; majd a lenyugvó – a szivárvány minden színében pompázó – izzó varázslat eltűnése. Ezredszer is lenyűgöz a fehérhomokos part, az azúrkék tenger, az égig tűnő pálmafák… Megfordultam jó néhány földrészen, számtalan országban, megismerhettem számos nemzet kultúráját, ételét, italát, szokásait.

Eljutok oda és átélem mindazt, ami sokak számára egy beteljesületlen álom…

Bárpincérként kezdtem pályafutásomat, majd recepciós munkakört töltöttem be. Hozzánk fordulnak a vendégek, bármi legyen is a kérdésük, problémájuk, kívánságuk, óhajuk-sóhajuk. A recepciós többek közt informál, fogadja a vendégeket, kezeli az útleveleket, a papírokat, pénzt vált. Ismeri a kikötőket, a programokat. Mindenről tud, ami a hajón, vagy azon kívül történik, minden helyzetben feltalálja magát, frappáns megoldásokkal a tarsolyában. Az esetleges reklamációkat meghallgatja, orvosolja a problémát, minden tőle telhetőt elkövet, hogy enyhítse a dühös, felháborodott panaszos búját-baját. Előfordul, hogy nem csak 8 órában… Mindezt teszi mosolyogva, kedvesen, türelmesen, higgadtan, megértően, készségesen, precízen. Nem mindig könnyű… Jelenleg éjszakai recepciósként dolgozom, ami még felelősségteljesebb munka. Az általános feladatokon túl, a napi elszámolásokat, pénzügyi zárásokat, kimutatásokat is én készítem. Nagyon izgalmas élet ez! Te mit tennél, ha odalépne hozzád a több ezer vendég közül egy kisgyerek, hogy elvesztette a szüleit? Hogy oldanád a feszültséget, ha eltűnne az óceán közepén az egyik utas?

Vonzz a hajózás? És hogy az álom ne legyen rémálom? Íme, a jól bevált recept:

Szükség van csipetnyi bátorságra, némi kalandvágyra, jó nyelvtudásra, kellő szorgalomra, nagy kitartásra, és nem utolsó sorban alázatra. Nem hiányozhat a szív dobbanása sem, és az akarat legmélyebbről jövő érzése!

Engem ez motivál. Hogy minden feladatot a lehető legtökéletesebben végezzek.  Hogy minden helyzetből a maximumot hozzam ki. És mit kapok cserébe? Boldog, elégedett, hálás vendégeket, csillogó tekintetükben az elismerést. És kapok vele lehetőséget, hogy folyamatosan tanuljak, fejlődjek, hisz a munkám a szenvedélyem is. Szívvel-lélekkel… Ezt máshogy nem érdemes csinálni, de talán nem is lehet. Minden út tartogat újabb és újabb kihívást, minden nap minden perce magában rejti, hogy az ember kitűnjön tehetségével, szaktudásával. Higgyétek el, megéri! Mind anyagilag, mind erkölcsileg. És ami még fontos, az AIDA-nál fizetik a járulékaimat és a biztosításomat is. Sokat dolgozom, de a 6 hónapos szerződések után – a „jók” elnyerik méltó jutalmukat, és – 2 hónapot a családommal, barátaimmal tölthetek abban a tudatban, hogy a szabadság letelte után is tárt karokkal és szeretettel várnak vissza a világ legjobb luxushajóira!

Ééés! Most kaptam a hírt! Elnyertem egy tiszti pozíciót! A következő szerződésemtől már Hotel Controller vagyok J! Még nagyobb felelősség, még nagyobb kihívás! Juhéjjj!

Ha tőlem bárki megkérdezi, mit jelent számomra hajón dolgozni? Ezt felelem:

Munka… Szenvedély… Szerelem…

Kell nekem!

Sütö Katalin, recepciós, 2006 óta dolgozik a cégnél