Lehet-e hajós munkád nyelvtudás nélkül?

Gábor beszámolója a hajós életéről
2014.01.13.
Gábor beszámolója a kijutásról és az AIDA-ról
2014.01.14.
Gábor beszámolója a hajós életéről
2014.01.13.
Gábor beszámolója a kijutásról és az AIDA-ról
2014.01.14.

Gyakran merül fel a kérdés a nálunk érdeklődők körében, hogy nyelvismeret nélkül is vállalhatnak-e hajós munkát?
Nyilvánvaló, hogy egy recepciósnak, felszolgálónak, bárosnak, akik nap mint nap közvetlen kapcsolatban állnak a vendégekkel, elengedhetetlen legalább egy idegen nyelv átfogó ismerete.
De miért is lenne szüksége egy mosogatónak, szobalánynak illetve a háttérmunkákat végezőknek a nyelvtudásra?

oceanjaro_tengerjaro

Sokan úgy gondolják, hogy majd a hajón elsajátítják a munkájukhoz szükséges nyelvtudást. Való igaz, a hajós élet kitűnő lehetőség a nyelvi képességink fejlesztésére, ilyen környezetben gyorsan és könnyedén belerázódunk az idegen nyelvű kommunikációba. De vannak bizonyos tényezők, amiért erős nyelvi alapok nélkül sajnos nem tudunk segíteni a közvetítésben.

Miután a személyes elbeszélgetés után bekerülsz az adatbázisunkba a kiválasztásod után egy Skype interjú következik a hajós partnerünkkel, ami már angol vagy német nyelven zajlik, tehát itt sem elhanyagolható a nyelvtudás fontossága.

A munkavállalási folyamat első részéhez tartozik a biztonsági tanfolyam, amit kivétel nélkül minden leendő hajósnak el kell végeznie. Hajóstársasága válogatja, hogy hogyan is zajlik le ez a bizonyos Safety Training, de minden esetben alap angol nyelvtudás szükségeltetik hozzá. Ha ez a tréning nem sikerül (például a nyelvismeret hiányában), a társaságok nem alkalmazhatnak.

A hajók multinacionális vendégkörrel közlekednek és a leendő munkatársak, beleértve a feletteseket is különféle országokból érkeznek. Be kell látnunk nem csak a Te érdeked, hogy egy bizonyos nyelvi tudással rendelkezz, hanem magának a befogadó közösségnek (jelen esetben a hajós csapat) is csak akkor lehetsz hasznos tagja, ha ez nem okoz gondot a későbbiekben. Bármilyen pozícióról is legyen szó, amit be szeretnél tölteni, mégsem várható el a főnöködtől, hogy kézzel-lábbal mutogassa el az utasításait.

GreetingsA tengerjárókon, de még a tengeralattjárókon is többségében az alap kommunikációs nyelv az angol. Folyami hajók esetében főként a némettel kell boldogulni, de vannak olyan folyami hajós társaságok is, akik angolul beszélő személyzetet is szívesen alkalmaznak. Ezért minden általunk kínált munkához legalább egy erős alapszintű angol vagy német nyelvismeret szükséges, amit egy személyes elbeszélgetés során tesztelünk az irodánkban.

Nagy befektetés, ha valaki idegen nyelven beszél, de annál jobb, ha kettőt, hármat is ismer. Egy több nyelven beszélő jelentkező már a legelején jobb pozícióba kerül, mint az, aki nehezen boldogul egy idegen nyelvvel is, legyen szó akár belföldi, külföldi vagy hajós munkáról.

Bárhogy is nézzük, egy jó idegen nyelvtudással máris rengeteg lehetőség nyílik meg előttünk az életben. Tehát tanuljatok nyelveket, az tuti nem fog fájni. : )